Wat is partneralimentatie?

Wat is partneralimentatie?
Als je niet voldoende inkomsten hebt om van te leven dan heeft je ex-partner de plicht om bij te dragen in deze kosten. Maar dan alleen maar als daar geld genoeg voor is. Andersom geldt dat net zo. Als je ex niet genoeg inkomsten heeft, moet jij bijdragen.

De hoogte van partneralimentatie
De hoogte kun je samen vaststellen en dat doe je meestal met behulp van een mediator of advocaat. Ik maak gebruik van een uitgebreid alimentatierekenprogramma online. Dit programma wordt ook gebruikt door rechters en advocaten. Middels deze berekening kan ik jullie goed informeren waardoor afspraken maken een stuk makkelijker wordt. Het laat ieders rechten en plichten zien. Het duidelijk vaststellen en vastleggen van het alimentatiebedrag is belangrijk, omdat het anders tot onrust kan leiden. Ik help jullie daar graag bij.

Partneralimentatie zelf berekenen online?
Het is moeilijk om zelf een berekening te maken wat je zou moeten betalen of moeten ontvangen aan partneralimentatie. Kinderalimentatie komt altijd voorop. Het kan zijn dat er dan geen ruimte meer is voor partneralimentatie. Online kun je middels tools zelf een berekening maken. Deze berekeningen gaan vooral uit van de behoefte van de ontvanger, maar dat zegt niet zoveel over het feitelijk te betalen bedrag, omdat er geen rekening wordt gehouden met de draagkracht van de betaler.

Hoe lang betaal/ontvang je partneralimentatie?
Kort gezegd betaal / ontvang je partneralimentatie zolang jullie daar beiden achter staan. Hier mag je zelf afspraken over maken. Als je wil weten wat de wet zegt: – Je bent onderhoudsplichtig naar elkaar tot 12 jaar na scheiding als je gescheiden bent tussen 1994 en 2020. Dat wil niet zeggen dat je verplicht bent partneralimentatie te betalen. Als blijkt dat de minstverdienende partner toch recht heeft op partneralimentatie kun je alsnog in overleg hiervan afzien. In principe bepaal je dat samen. Vanaf 1 januari 2020 geldt een kortere duur van betalen van partneralimentatie. Gemiddeld is deze duur 5 jaar. Er zijn wel uitzonderingssituaties. Wil je graag meer informatie, neem dat gerust contact met me op.

Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur