De boedelverdeling

De boedelverdeling

 

De boedelverdeling bestaat uit verdeling van het huis, de inboedel, vervoersmiddelen, bankrekeningen, lijfrenten, pensioen, maar ook andere zaken. Alle gezamenlijke bezittingen en schulden heet ‘de boedel’. 

Onder de inboedel valt alles wat een waarde heeft. Je moet dan denken aan alle spullen in jullie huis, garage en tuin, zoals een bankstel, servies, tuinmeubels, kerstspullen, gereedschap en de grasmaaier.

Vervoersmiddelen zijn auto(‘s), motor, scooter, (brom)fiets etcetera.

Bij andere zaken moet je met name denken aan spaarrekeningen, zogenaamde gemengde levensverzekeringen, lijfrentes, spaarverzekeringen, kapitaalverzekeringen, beleggingen. Ook een tweede huis of eventuele caravan moet niet vergeten worden.

Denk ook aan foto’s bijvoorbeeld en vergeet de huisdieren niet.

 

Het is het verstandig om een uitgebreide inventarisatie te maken van de spullen die verdeeld moeten worden. Hier kan ik bij helpen.

Zijn er spullen met een emotionele waarde, dan kunt u afspreken dat deze spullen blijven bij degene die ze heeft gekregen. De waarde kunt u dan eventueel verrekenen. Neem het mee in het convenant, zodat het ook in de toekomst duidelijk is dat dit is afgesproken.

Soms vraagt men zich af of men ook verplicht is de gezamenlijke goederen te verdelen bij scheiding. Dat is niet zo. Je hebt altijd de mogelijkheid een of meer goederen gezamenlijk te houden. Het gebeurt nogal eens met het huis bij scheiding. Soms willen of kunnen mensen op korte termijn nog geen beslissing nemen met betrekking tot het huis en besluiten zij het voorlopig gezamenlijk te houden. 

Indien u erover denkt een goed gezamenlijk te houden, maak dan duidelijke afspraken met elkaar over:

  • Wie gebruikt het goed en wanneer?
  • Wie betaalt de vaste kosten (de vast terugkerende kosten)
  • Wie betaalt de variabele kosten (zoals benzinekosten bij de auto)
  • Wie doet en betaalt het onderhoud?
  • Is het goed voldoende verzekerd? Wat gebeurt er als er schade ontstaat die niet verzekerd is?
  • Is er een minimale termijn waarbinnen het goed onverdeeld blijft. U mag met elkaar afspreken dat een goed maximaal 5 jaar onverdeeld blijft, langer is niet mogelijk.
Bij het voorlopig onverdeeld laten van de woning zijn fiscale en financiële consequenties verbonden. Laat u goed adviseren en informeren.
 
Huisdieren: 
Wie zorgt er voor ze tijdens vakanties bijvoorbeeld en wie betaalt de volgende kosten:
Trimmer,
Kennel,
Dierenarts,
Medicijnen,
Voedsel,
Inentingen.

Contact:

Meester Kooningsplaats 1
5612 KS EINDHOVEN
Tel: 06-30264001
E-mail : info@echtscheidingsconsulente.nl

Openingstijden:

Maandag - Vrijdag: 9:00-17:30
(Telefonisch bereikbaar tot 17:30)
Zaterdag & zondag: Gesloten