de Kinderen

Co-ouderschap

 Wel of niet kiezen voor co-ouderschap:

  1. Zijn jullie bereid om in buurt van elkaar en de school te blijven wonen?
  2. Is er genoeg financiële ruimte om extra zaken aan te schaffen?
  3. Is het ouderschap een voortzetting van de praktijk van jullie ouderschap tijdens het huwelijk?
  4. Is het werk van beiden te combineren met het co-ouderschap?
  5. Kunnen jullie goed met elkaar communiceren?
  6. Kunnen jullie goed problemen oplossen?
  7. Zijn er wellicht oneigenlijke of verborgen motieven voor het co-ouderschap?
  8. Is er sprake van alcoholisme, drugs of andere verslavingsproblemen?
  9. Wil één van jullie echt geen co-ouderschap? Als één het echt niet wil, zal het niet lukken. 

Wat je je moet realiseren is dat co-ouderschap – zeker in het begin – een geweldige uitdaging is omdat je behoorlijk flexibel om moet kunnen gaan met telkens wisselende situaties, zoals wensen van je ex-partner en de kinderen. Verder zul je je zelf goed moeten kunnen beheersen. Soms is het ook enorm vermoeiend omdat er vaak over allerlei dingen die geregeld moeten worden gepraat moet worden. Steeds als je denkt dat het stabiel is geworden (qua tijdverdeling, wisselmoment, verdeling van feestdagen, omgang tussen je nieuwe partner en de kinderen), komt er wat nieuws op je pad en moet je opnieuw oplossingen gaan bedenken om een nieuwe regelmaat te bereiken. Ook nieuwe partners maken deel uit van de situatie zoals die door jullie als ouders is afgesproken. Je moet goed met elkaar kunnen communiceren en overleggen om een co-ouderschap te kunnen doen laten slagen. Vaak blijkt dat co-ouderschap niet werkt. De kinderen zijn dan de dupe van twee strijdende ouders.

 

Co-ouderschap is niet de standaard. De term co-ouderschap is geen juridische term en komt niet in de wet voor. Realiseer je dat een co-ouderschapsregeling veel van ouders en vooral ook van kinderen vergt en of dit echt is waar je voor wil gaan.

Co-ouderschap is alles behalve relaxt voor kinderen bij slechte verhouding

Co-ouderschap betekent dat ouders veel meer moeten overleggen. Of, zoals een cliënte van mij zei: ‘Ik moet nu meer overleggen met mijn ex dan toen we nog bij elkaar woonden’. De kinderen wisselen van huis en er moet dus goed gepland worden. Als je daar beiden goed in bent zal dat minder problemen geven dan wanneer één van jullie daar goed in is. Dat geeft al snel irritaties. Je bent immers niet voor niets uit elkaar en wil niet meer in die zin voor de ander ‘zorgen’. 

Als de verstandhouding tussen ouders slecht is en er geen of vrijwel geen communicatie mogelijk is, is co-ouderschap absoluut af te raden. Dan is co-ouderschap erg belastend, met name voor de kinderen. Kinderen worden gebruikt als boodschapper tussen de ouders en zo raken zij verstrengeld in de ‘strijd’ tussen de ouders. 

Co-ouderschap vergt veel van de kinderen

De kinderen wisselen vaker van huis en moeten steeds op een andere plek wonen en op een andere plek slapen. Dat vergt aanpassingsvermogen en flexibiliteit van alle betrokkenen en niet iedereen is hiervoor geschikt. Zo zal een kind dat hecht aan structuur en regelmaat (bijvoorbeeld vanwege ADHD of autisme) het lastig kunnen vinden om steeds een wisseling van omgeving mee te maken. En voor een ouder die onregelmatige diensten werkt, kan co-ouderschap praktisch op veel problemen stuiten.

Denk nooit licht over co-ouderschap

Vaak krijg ik de opmerking dat co-ouderschap ‘financiële’ voordelen heeft en er over het algemeen minder kinderalimentatie moet worden betaald. 

Een dergelijk financieel argument is mijn inziens een slecht argument voor co-ouderschap. Geef een eerlijke beantwoording op bovenstaande vragen. Is het antwoord op een van deze vragen ‘nee’, ga dan geen co-ouderschapsregeling aan: ‘Bezint eer gij begint’. Er zijn talloze andere oplossingen voor de verdeling van de zorg mogelijk waarbij wel aan ieders belang tegemoet wordt gekomen. Realiseer je daarbij ook dat naarmate kinderen ouder worden het meer gaat om de kwaliteit van het contact dan de kwantiteit. Word bijvoorbeeld de coach van het voetbalteam van je zoon of dochter, zorg voor een meer uitgebreide vakantieregeling of meer weekenden in de maand of kies voor de dinsdag of donderdag als zorgdagen, zeker in geval van kleine kinderen (er wordt meestal niet gesport op die dagen, in tegenstelling tot de woensdagen en vrijdagen).

En wat je ook afspreekt: Altijd geldt dat kinderen hun beide ouders nodig hebben en zij er belang bij hebben dat dit contact met beide ouders en tussen beide ouders op een positieve wijze verloopt. 

 

Contact:

Meester Kooningsplaats 1
5612 KS EINDHOVEN
Tel: 06-30264001
E-mail : info@echtscheidingsconsulente.nl

Openingstijden:

Maandag - Vrijdag: 9:00-17:30
(Telefonisch bereikbaar tot 17:30)
Zaterdag & zondag: Gesloten