Hoe echtscheiding verwerken?

Wat kun je doen voor de verwerking van je scheiding
Probeer in elk geval niet (te ver) vooruit te denken en te kijken. Doe het stap voor stap, dag voor dag. Verder kijken lukt in het begin niet. Niets moet. Luister vooral naar je zelf, ook al is dat totaal het tegenovergestelde dan wat anderen zeggen of wat je van jezelf verwacht. Heb je vandaag nergens zin in, doe dan niks. Dat mag! Accepteer en berust erin dat je niks doet. Dat is ook nodig om vooruit te komen. Stapje voor stapje.

Herstellen na scheiding
Kijk wat je aanspreekt:
Lezen: Lezen over mensen die hetzelfde hebben meegemaakt kan je steun en troost bieden of je helpen te begrijpen, te accepteren of je inzichten geven. Denk aan boeken, films of artikelen.

Afstand nemen: Dit is het moeilijkst om te doen. Je moet afstand nemen van je ex, hem of haar los laten. Probeer eventuele hoop die je nog hebt los te laten. Als je ex gaat twijfelen weet hij je heus wel te vinden. Valse hoop is ook hoop. Niet doen. Heb je toch contact met je ex, probeer dat dan zo minimaal mogelijk te houden. Lukt het je niet of nauwelijks, bedenk dan dat er tijd nodig is om los te laten. Na verloop van tijd zul je merken dat je toch je eigen leven bent gaan leiden.

Schrijven: Schrijf je gevoelens op of schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Het opschrijven helpt je hoofd leeg te maken. Schrijf bijvoorbeeld over je eenzaamheid, wat je oneerlijk vindt, wat voor straf hij of zij in jouw ogen verdient, hoe boos je bent en waarover. Je hoeft het ook met niemand te delen, je schrijft alleen maar voor jezelf.

Lichamelijke activiteit: Boosheid of agressie kun je kwijtraken door jezelf moe te maken, bijvoorbeeld door te sporten. Wandelen of hardlopen kan ook of je huis uitgebreid gaan poetsen of de garage opruimen. Het is de bedoeling dat je energie kwijtraakt zodat je even niet aan je scheiding denkt.

Praten: De meeste mensen hebben behoefte om te praten. Praten is een vorm van verwerken. Vertel je verhaal zo vaak als nodig is. Ook al vinden anderen dat je nou wel genoeg verteld hebt. Jij bepaalt en voelt wanneer het genoeg is geweest. Sommige mensen hebben het nodig om hun verhaal 100 keer of vaker te vertellen. Verwacht van anderen een luisterend oor, maar geen oplossingen. Niemand kan voor jou de ultieme oplossing aandragen. Vertrouw op je eigen oordeel. Je hart luchten bij een luisterend oor kan je veel ruimte geven. Doe dat bij mensen die je kunt vertrouwen. Een professional is wat dat betreft vaak een goede optie, maar een lieve vriendin is ook prima natuurlijk.

Hulp zoeken: Schaam je niet. Je bent zeker niet de eerste en ook niet de enige. Een scheiding is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Dat je daarbij hulp vraagt is heel logisch, net als wanneer je je arm breekt en hulp zoekt. Zielenpijn is enorm pijnlijk en hulp is beslist geen overbodige luxe.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur