Wie betaalt wat tijdens en na de scheiding?

Wie betaalt wat tijdens en na de scheiding?
Je gaat scheiden en vraagt je af hoe je de kosten verdeelt. Bijvoorbeeld de boodschappen of de maandelijkse kosten en lasten van jullie huis.

Wie betaalt wat als je samen in de woning blijft wonen?
Als je samen in de woning blijft wonen betaal je alle gezamenlijke kosten samen, zoals licht, gas, water, hypotheek of huur. Je kunt afspreken dat je ieder de helft betaalt van een gezamenlijke rekening bijvoorbeeld. Of je spreekt af dat je de gezamenlijke kosten naar rato van je inkomen betaalt.

Wie betaalt wat als een van jullie in de woning blijft wonen?
Als het een huurwoning betreft kun je afspreken dat diegene die er woont alle kosten betaalt. Is het een koopwoning dan blijf je ieder de helft van de hypotheekrente betalen. Daar tegenover kan degene die de woning verlaat een redelijke gebruikersvergoeding vragen. De gebruikerslasten zoals gas, licht, water en dergelijke betaalt degene die in de woning woont. Er zijn legio mogelijkheden. Neem contact met me op voor advies.

Onnodige discussies voorkomen? Schakel een mediator in
Over de verdeling van de gezamenlijke kosten tijdens je scheiding kunnen discussies ontstaan. Het is verstandig om een mediator om advies te vragen hoe je de tijdelijke verdeling van de kosten het beste kunt regelen, met name ook voor de fiscale consequenties van de koopwoning. Probeer daarnaast praktisch en redelijk te zijn.

Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur