Wie betaalt de hypotheek tijdens en na de scheiding?

Jullie gaan scheiden, maar hebben een koopwoning met hypotheek. Wie betaalt er dan eigenlijk de hypotheek na scheiding? Lees hieronder welke opties je hebt.

Wie betaalt de hypotheek tijdens de scheiding?
Je gaat scheiden en vraagt je af wie de hypotheeklasten betaalt zolang de scheiding nog niet definitief is, en wie de hypotheek betaalt ná de scheiding. Over dit onderwerp kunnen onnodige onderlinge discussies ontstaan. Het is aan te raden om een afspraak te maken voor gedegen advies over de tijdelijke verdeling van de hypotheekkosten, met name om hoge kosten achteraf te voorkomen.

Wie betaalt de hypotheek als je allebei in de woning blijft wonen?
Dan blijf je samen de hypotheek betalen. Je kunt onderling afspraken maken voor de verdeling van de gezamenlijke kosten en dat je daarnaast ieder je eigen kosten voldoet zodat daar geen discussies over zijn. Een mediator kan je daarbij helpen.

Wie betaalt de hypotheek als één van jullie in de woning blijft wonen?
Als tijdens en na de scheiding één van jullie in de woning blijft wonen dan wordt er onderscheid gemaakt tussen eigenaars- en gebruikerslasten. Ook is het van fiscaal belang of je beiden ingeschreven staat op het adres van jullie woning. De eigenaarslasten worden vaak bij helfte betaald (50-50). Soms staat er een gebruikersvergoeding tegenover. Fiscaal kan een en ander grote gevolgen hebben. Goede en correcte afspraken en de uitvoering hiervan zijn van financieel belang. Laat je adviseren en begeleiden. Neem contact met me op voor informatie en advies.

Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur