Wat zijn mijn rechten bij een echtscheiding?

Moet ik alimentatie betalen voor mijn kind bij co-ouderschap?
Ook bij co-ouderschap moet je bijdragen in de kosten van verzorging en opvoeding van je kind. Er zijn veel mogelijkheden bij de verdeling van de kosten van de kinderen als je co-ouders bent. Denk je dat je te veel of te weinig bijdraagt aan de kosten van je kind is het goed om een mediator te raadplegen. Een mediator kan je adviseren. Dat geeft duidelijkheid.

Krijg ik alimentatie voor mijn kind bij co-ouderschap?
Wat zijn mijn rechten bij een scheiding / beëindiging geregistreerd partnerschap?

Kinderen
Je hebt recht om de kinderen te zien om het weekend en de helft van de vakantie- en feestdagen. Heb je samen het ouderlijk gezag dan beslis je op basis van het ouderlijk gezag uitsluitend samen over jullie kinderen. De afspraken die jullie moeten maken zijn o.a. afspraken over bij wie de kinderen worden ingeschreven, de kosten voor de kinderen en de omgang met ze. Stel samen een goed ouderschapsplan op, met oog voor het belang van je kind. Ik help je graag.

Partneralimentatie
Je hebt recht op partneralimentatie als je na scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levensstandaard als tijdens jullie huwelijk voor jullie beiden. Een alimentatieberekening kan je een goede indicatie geven over de hoogte. Er wordt rekening gehouden met de behoefte enerzijds en de draagkracht anderzijds. Als blijkt dat je recht hebt op partneralimentatie kun je dat bij rechte opeisen. Je mag er uiteraard ook vanaf zien. Laat me een berekening voor jullie maken.

Pensioen
Je hebt recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen wat er is opgebouwd ten tijde van jullie huwelijk / geregistreerd partnerschap, tenzij er anders is afgesproken in de huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Ga je samen scheiden, dan mag je ook anders afspreken.

Bezittingen en schulden
Je hebt recht op de helft van het gezamenlijke vermogen ( jullie bezittingen en schulden) als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Je kunt bezittingen tegenover elkaar wegstrepen, bijvoorbeeld de auto tegenover de inboedel. Uitsluitend na overleg en overeenstemming. Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld dan dient daar naar te worden gehandeld. Soms wordt er ook gelijkelijk verdeeld. Ik help jullie graag verder.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur