Wat kan ik doen om een scheiding te voorkomen?

Tips om een scheiding te voorkomen
We leven in een tijdperk waarin relaties niet duurzaam blijken te zijn. Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Wat kun je doen om een scheiding te voorkomen of je relatie te verbeteren.

Commitment
Wil je je relatie nog een kans geven dan is er commitment nodig van allebei. Een commitment is een besluit dat je je allebei oprecht en daadwerkelijk zult inspannen om de relatie te behouden of te verbeteren. Het moet dus helder zijn voor jezelf en de ander dat je je allebei wilt inzetten.

Samen tijd doorbrengen
Een veelvoorkomende reden om te gaan scheiden is dat partners in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid. Iedereen heeft het druk, druk, druk. We komen vaak tijd tekort. Daarbij overkomt het je dat je relatie onderhouden er bij in schiet. Een relatie onderhouden is niet zo vanzelfsprekend. Neem tijd voor elkaar, investeer in elkaar, praat met elkaar.

Maak bewust afspraken
Om deel uit te blijven maken van elkaars leven moet je regelmatig tijd met elkaar doorbrengen. Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Je kunt samen koffie drinken, een wandeling maken en vertel wat je bezighoudt. Leg afspraken vast in jullie agenda.

Verwachtingen
Vertel elkaar wat je zelf verwacht van je relatie, wat je nodig hebt van de ander. Dit wordt meestal niet uitgesproken maar als vanzelfsprekend verwacht van elkaar. Je voelt je gekwetst en teleurgesteld en geeft daarvan de ander de schuld omdat je niet uitgesproken hebt wat je verwacht en wat je nodig hebt van de ander. Zo kun je weer tot elkaar komen.

Waardeer je partner
Als je iets oprecht leuk vindt wat je partner doet zeg dat dan ook. Je partner weet dan dat je dit waardeert. Het niet gehoord of gezien worden is een van de redenen dat een relatie op den duur stuk loopt. Het uitspreken over en weer van waarderingen zorgt er voor dat de relatie verstevigd.

Soms is een scheiding niet te voorkomen
Als een van beiden de keuze heeft gemaakt zal de ander zich daarin moeten schikken hoe verdrietig ook. Neem de tijd om hieraan te wennen. Familie en vrienden kunnen je tot steun zijn. Regel samen jullie scheiding. Een vechtscheiding, daar zit je niet op te wachten. Laat je bijstaan door een mediator.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur