Wat is scheiden van tafel en bed?

Mensen die apart wil leven maar niet definitief willen scheiden kunnen scheiden van tafel en bed.

Wat is scheiden van tafel en bed?
Bij scheiden van tafel en bed blijf je getrouwd maar je woont niet meer bij elkaar. Je verdeelt al jullie bezittingen en schulden, net als bij een scheiding. Je bent dan ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld schulden die je ex aangaat na de scheiding. Het verschil met een gewone scheiding is dat je getrouwd blijft voor de wet en de onderhoudsplicht in stand blijft. Je mag niet met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat mag alleen maar als je officieel gescheiden bent. Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk, niet wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt.

Waarom kiezen voor scheiden van tafel en bed?
Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging. Ook ziet men steeds vaker dat mensen hiervoor kiezen om financiële of fiscale redenen. Als je getrouwd bent en je woont apart ben je nog fiscaal partners van elkaar. Door te kiezen voor een scheiding van tafel en bed komt hier een einde aan wat vele fiscale voordelen kan opleveren in de vorm van bijvoorbeeld heffingskortingen. Pensioenrechten kunnen ook al worden verdeeld, zonder fiscale gevolgen. Je kunt ook blijven samenwonen na scheiding van tafel en bed.

Procedure scheiding tafel en bed
De procedure voor een scheiding van tafel en bed is gelijk aan de procedure van een echtscheiding. Ondanks dat je getrouwd blijft met elkaar, moeten alles geregeld worden net als bij een echtscheiding. Ook alimentatie.

Eindigen scheiding van tafel en bed
Een scheiding van tafel en bed kun je behouden zolang je leeft. Ook kun je ervoor kiezen dit te beëindigen en je huwelijk officieel te laten ontbinden. Het is ook mogelijk weer bij elkaar te komen en de scheiding van tafel en bed te laten beëindigen. Je kunt dan de rechter laten weten dat je weer officieel getrouwd wil zijn.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Zaterdag: 09:00-22:00 uur