Wat is scheiden van tafel en bed?

Wat is scheiden van tafel en bed?
Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk, niet wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt. Na scheiding van tafel en bed zijn de bezittingen en schulden niet meer gemeenschappelijk. Je bent geen fiscaal partners meer van elkaar. Je bent nog wel getrouwd. Voor mensen met een bepaalde geloofsovertuiging kan dit een oplossing zijn. Soms kan het fiscaal een voordeel opleveren als je getrouwd blijft maar scheidt van tafel en bed. Scheiden van tafel en bed doe je door een verzoek van scheiding van tafel en bed in te dienen bij de rechtbank.  

Waarom kiezen voor scheiden van tafel en bed?
Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging. Ook ziet men steeds vaker dat mensen hiervoor kiezen om financiële of fiscale redenen. Als je getrouwd bent en je woont apart ben je nog fiscaal partners van elkaar. Door te kiezen voor een scheiding van tafel en bed komt hier een einde aan wat fiscale voordelen kan opleveren in de vorm van bijvoorbeeld toeslagen / heffingskortingen. Ouderdomspensioen kan worden verdeeld, zonder fiscale gevolgen. 

Procedure scheiding tafel en bed
De procedure voor een scheiding van tafel en bed is gelijk aan de procedure van een echtscheiding. Ondanks dat je getrouwd blijft met elkaar, moeten alles geregeld worden net als bij een echtscheiding. Ook alimentatie.

Eindigen scheiding van tafel en bed
Een scheiding van tafel en bed kun je behouden zolang je leeft. Ook kun je ervoor kiezen dit te beëindigen en je huwelijk officieel te laten ontbinden. Het is ook mogelijk weer bij elkaar te komen en de scheiding van tafel en bed te laten beëindigen. Je kunt dan de rechter laten weten dat je weer officieel getrouwd wil zijn. Je bent na scheiding van tafel en bed niet elkaars erfgenamen. 


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur