Wanneer dienen mensen een scheiding in?

Wanneer dienen mensen een scheiding in?
Mensen dienen een scheiding in als ze er samen over eens zijn dat ze het huwelijk beëindigen. Ook als slechts een van de twee wil scheiden kan diegene zelf een scheiding indienen.

Waarom mensen scheiden en een echtscheiding indienen?
  1. Mensen raken op elkaar uitgekeken. Volgens de statistieken van het CBS strandt circa 25% van de huwelijken omdat mensen op elkaar uitgekeken zijn. Op langere termijn is het gevolg vaak een scheiding.
  2. Mensen hebben geen vertrouwen meer in elkaar. Bij circa 22% is het vertrouwen weg. De oorzaak is vaak dat men niet meer communiceert met elkaar en dat je niet meer op de hoogte bent van het leven van de ander. Ook kan het zijn dat een van de partners is vreemdgegaan of een affaire heeft. Of een van de partners heeft gelogen of iets verborgen gehouden.
  3. Mensen hebben botsende karakters. Bij circa 16% ligt een scheiding ten grondslag aan het feit dat het karakter van een van beiden veranderd is in de loop der jaren, waardoor je het samen niet meer eens bent en er steeds ruzies zijn.
  4. Er is iemand anders in het spel. 15% van de scheidingen wordt veroorzaakt door vreemdgaan of overspel. Vrouwen geven vaker aan dan mannen dat dit de oorzaak is van een scheiding volgens het CBS.
  5. Toekomstplannen zijn afwijkend en niet meer te matchen. Bij verschillende toekomstplannen kunnen mensen ook besluiten om uit elkaar te gaan, zodat ze in de toekomst ieder hun eigen geluk elders kunnen zoeken.
  6. Problemen met de gezondheid. Soms zijn gezondheidsproblemen de oorzaak van een scheiding. Je relatie komt voor een beproeving te staan. Niet iedereen kan daarmee omgaan of wil daar een weg in vinden.
  7. Kinderwens of opvoeding van de kinderen. De een wil graag kinderen en de ander niet of je denkt verschillend over de opvoeding van kinderen. Je relatie strandt hierdoor.
  8. Financiële problemen. Bij hoge schulden of faillissement komt een echtscheiding ook weleens voor. Mensen komen niet meer tot elkaar en gaan ieder hun eigen weg.

Wanneer dien je zelf of alleen een scheiding in?
Als je partner niet bereid is om samen de echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap te regelen dien je zelf een verzoek tot echtscheiding/ontbinding in. Om een vechtscheiding te voorkomen en tijd en kosten te besparen kun je beter een mediator raadplegen. Soms heeft de ander wat meer tijd nodig om eraan te ‘wennen’ dat scheiden onoverkomelijk is. Gun elkaar de tijd en ruimte. Een mediator kan daar ook een rol in spelen. Neem gerust contact met me op, ik help jullie graag.

Wanneer dien je samen een scheiding in?
Behoefte aan een vrijblijvend gesprek over jullie persoonlijke situatie? Ik sta jullie graag te woord voor een passend advies. Ook help ik graag om samen met jullie de scheiding netjes te regelen.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur