Waar kan ik wonen tijdens of na scheiding?

Waar kan ik wonen tijdens de scheiding?
Tijdens de scheiding besluiten partijen vaak om apart te gaan wonen. Een van partijen trekt tijdelijk elders in of partijen doen dat om en om. Je verblijft bijvoorbeeld om beurten een week in jullie woning met of zonder de kinderen of je maakt die afspraak in de weekenden. De ander verblijft dan tijdelijk bij familie of vrienden. Het apart wonen geeft ruimte en rust. Je zit niet steeds op elkaars lip en zo kun je escalaties voorkomen. Het is niet aan te raden om je uit te schrijven op je adres als je een koopwoning hebt. Raadpleeg dan eerst je mediator.

Waar kan ik wonen na de scheiding?
Schrijf je in bij een woningbouwvereniging en vraag een gesprek aan. Leg de situatie uit. Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning of voor urgentie? Zo weet je waar je recht op hebt. Soms is het ook mogelijk, met name als er kinderen bij betrokken zijn, om nog tijdelijk in jullie woning te blijven wonen tot je een eigen woning tot je beschikking hebt. Daar kun je goede afspraken over maken met elkaar, zodat het voor de andere partij ook duidelijk is hoe lang je er nog blijft wonen.

Een huurwoning na scheiding
Zorg dat je ingeschreven bent bij een woningbouwvereniging. Neem contact met ze op voor een afspraak zodat je weet wat je rechten en plichten zijn. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden op de woningmarkt en over eventuele urgentie. Heb je recht op een sociale huurwoning dan is de kans groot dat je ook recht hebt op huurtoeslag. Je mediator kan je hier eveneens bij helpen en je adviseren.

Een koopwoning na scheiding
Tijdens het scheidingsproces wordt het al snel duidelijk of je de financiële middelen hebt om jullie gezamenlijke koopwoning over te nemen of om een eigen woning te kopen. Ik denk met jullie mee, bereken het voor je, zodat je weet waar je kunt wonen na scheiding.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur