Moet je je AOW of pensioen

delen als je gaat scheiden?

Pensioen en scheiden / uit elkaar gaan
Als je gaat scheiden krijg je ook te maken met de verdeling van het pensioen. Hier lees je op welke pensioenzaken je moet letten als je uit elkaar gaat. Verdelen van pensioen bij scheiding is best ingewikkeld.

AOW is individueel, dus niet verdelen
Iedereen die in Nederland woont bouwt automatisch AOW op. Het recht op AOW is voor jezelf. Dat hoef je niet te verdelen. Ontvang je al AOW en ga je scheiden dan krijg je als alleenstaande een hogere AOW-uitkering.

Verdelen van werknemerspensioen
Werken jij en/of je ex-partner in loondienst? Dan bouwen jullie vaak ook ouderdomspensioen op. Na scheiding heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen wat is opgebouwd ten tijde van jullie huwelijk/geregistreerd partnerschap. Elke ex-partner krijgt de helft van dat pensioen. Dat is wettelijk zo geregeld. Jullie kunnen overigens ook andere afspraken maken. Daar ben je vrij in.

Bijzonder partnerpensioen na scheiding
Als je overlijdt hebben je nabestaanden vaak recht op een nabestaandenpensioen. Heb je een ex- partner, dnn heeft deze soms recht op een nabestaandenuitkering van je pensioenuitvoerder. Dit heet een bijzonder partnerpensioen. Ook hierover moet je afspraken maken bij scheiding. Het is ingewikkeld, maar ik help jullie bij het maken van de keuze.

Verdelen van het pensioen dat je zelf hebt gespaard
Naast het pensioen via je werkgever hebben jullie misschien ook zelf gespaard voor pensioen. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, een koopsompolis of een bankspaarrekening. De bedragen die je hierin hebt gespaard moet je ook verdelen.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur