Is scheiden slecht voor mijn kind?

Is scheiden slecht voor mijn kind?
Elk kind beleeft een scheiding op zijn eigen manier. Dit hangt bijvoorbeeld af van het karakter en leeftijd, maar ook de manier van scheiden en het met elkaar om blijven gaan als ouders heeft hierop grote invloed. Voor de kinderen is het veel prettiger als je in goed overleg uit elkaar gaat. Heldere afspraken in een ouderschapsplan geven rust en ruimte.

Je kind is boos en verdrietig door de scheiding
Je kind kan zich slecht voelen door de scheiding en is boos en verdrietig. Dat geldt vooral voor oudere basisschoolkinderen. Deze emoties zijn voor je kind heel intens, dus schrik er niet van als ze lang aanhouden. Het is goed mogelijk dat je kind zijn boosheid uit, door bijvoorbeeld weer te gaan bedplassen of veel ruzie te maken met vriendjes. Soms zal je kind vasthoudend op zoek gaan naar je aandacht door je uit te dagen of over je grenzen heen te gaan.

Je kind is bang en voelt zich eenzaam door de scheiding
Kinderen kunnen zich bang of eenzaam voelen tijdens of na de scheiding. De veiligheid is verdwenen en het is moeilijk om een beeld te vormen van de toekomst. Vaak is het zo hoe ouder het kind is hoe minder bang omdat het zich beter uit laat leggen hoe de toekomst eruit zal zien. Jonge kinderen kunnen zich in de eerste periode van een scheiding aan hun lot overgelaten voelen.

Loyaliteitsconflict
Kinderen zijn loyaal aan beide ouders en komen in loyaliteitsconflict als ze het gevoel krijgen of merken dat ze beter slecht over de andere ouder kunnen spreken of denken. Kinderen willen en kunnen niet kiezen tussen hun ouders. Zij hebben er immers niet voor gekozen om te gaan scheiden en willen graag beide ouders hebben. Doe je best om te voorkomen dat je kind tussen jullie in komt te staan. Gun je kind beide ouders, ook al ben je nog zo boos op de andere ouder. Er ontstaat een innerlijk conflict wanneer je kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen de ouders.

Je kind voelt opluchting na scheiding
Het kan ook zijn dat je kind opgelucht is. Dit geldt voor kinderen vanaf 10 jaar ongeveer. Als je een relatie had vol ruzie of misschien agressie dan is het voor je kind bevrijdend om in rustiger vaarwater te komen. Blijft het een feit dat je kind recht heeft op beide ouders en probeer daar dan ook niet tussen te komen. Gun je kind beide ouders.

Met ruzie uit elkaar
Misschien ga je met ruzie uit elkaar en heb je geen goed woord meer over voor je ex. Probeer toch zo positief mogelijk te blijven als je kind erbij is. Praat niet negatief over je ex en belast je kind niet met jullie problemen.

Een slecht huwelijk of een scheiding. Wat is slecht voor een kind?
Of een echtscheiding slecht is voor je kind hangt dus van veel factoren af. Niet alleen de gevolgen van een scheiding zijn van invloed op een kind tijdens zijn of haar leven, een slecht huwelijk is ook slecht voor je kind.

Gescheiden mensen zijn gemiddeld gelukkiger zijn dan mensen in een slecht huwelijk
Samen scheiden in goed overleg? Neem contact met me op.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur