Hoe werkt partneralimentatie?

Hoe werkt partneralimentatie?
Als je gaat scheiden of je geregistreerd partnerschap beëindigt ben je wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. Als je geen of nauwelijks inkomen hebt kun je partneralimentatie vragen.

Hoeveel partneralimentatie?
Om de hoogte vast te stellen wordt er rekening gehouden met de behoefte van beiden en met de draagkracht van degene die partneralimentatie moet betalen. Je mag zelf afspraken maken over de hoogte van partneralimentatie. Meestal wordt er de hulp ingeroepen van een advocaat of mediator. Als je er niet uitkomt doet een rechter uitspraak. Een berekening wordt gemaakt op basis van de wettelijke tremanormen. Ik bereken graag de partneralimentatie voor jullie en bekijk samen met jullie, jullie specifieke situatie.

Partneralimentatie ook als er kinderen zijn?
Als er kinderen zijn tot 21 jaar gaat kinderalimentatie altijd voor. Eerst wordt berekend hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld en daarna of en hoeveel er aan partneralimentatie kan worden bijgedragen. Zijn de kinderen bijna meerderjarig, dan kan een herberekening worden gemaakt voor partneralimentatie, uitgaande van de behoefte tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap.

Afzien van partneralimentatie
Of je er recht op hebt zal ik met jullie bespreken en berekenen. Degene die recht heeft op partneralimentatie mag ervan afzien. Als je gescheiden bent en je vraagt een bijstandsuitkering aan, dan zal de gemeente proberen om (een gedeelte van) de kosten van de bijstandsuitkering op je ex- partner te verhalen. Ook als je afgezien hebt van partneralimentatie. Ik zal jullie daar uitgebreid over informeren en de best mogelijke optie aan jullie voorleggen.

Duur partneralimentatie
Er zijn wettelijke regels die de duur van partneralimentatie bepalen. Je mag uiteraard ook zelf de duur afspreken. Een en ander kan afhankelijk zijn van de situatie zoals tijdelijk inkomen, meer inkomen et cetera. Ik breng jullie op de hoogte zodat je de juiste afspraken kunt maken.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur