Hoe kondig ik de scheiding aan, hoe vertel ik het?

Hoe kondig ik de scheiding aan bij mijn partner?
Het is heel moeilijk om je partner te vertellen dat je wil gaan scheiden. Vaak denk je er al heel lang over na wanneer en hoe je het vertelt. Als je er zeker van bent, stel het dan niet langer uit. Vertel het persoonlijk. Mail, app of chat is niet geschikt voor zo’n intens bericht. Zorg dat er genoeg tijd en ruimte is om het gesprek te voeren. Dat betekent dat er geen anderen bij aanwezig zijn. Ben eerlijk en duidelijk, draai niet om de hete brij heen. Zeg: ‘Ik wil met je praten omdat ik van je wil scheiden’. Duidelijke taal. Soms moet je het herhalen, omdat de boodschap niet direct binnenkomt bij de ander. Kijk de ander aan en blijf kalm, duidelijk en eerlijk. De ander zal het wellicht even moeten laten bezinken. Luister naar elkaar en laat elkaar uitpraten. Maak geen verwijten en blijf bij jezelf. De ‘ik- boodschap’ is het minst aanvallend. “Ik heb het gevoel dat…’ of ‘ik ervaar dat …’.

Hoe kondig ik de scheiding aan bij de kinderen?
Het is uiteraard belangrijk dat je kinderen als eerste te weten komen dat jullie gaan scheiden, zeker als de kinderen al wat ouder zijn. Vertel het ze persoonlijk, liefst samen. Het moet niet zo zijn dat zij het van anderen horen. Laat de kinderen er eerst even aan wennen voordat jullie het andere familieleden vertellen. Soms is het goed om opa en oma ook al in te lichten of een speciale oom of tante. Overleg met opa en oma, tante of oom wat ze wel en wat zij niet kunnen vertellen aan de kinderen. Belangrijk is dat het voor de kinderen zo veilig mogelijk blijft. Zij moeten kunnen blijven vertrouwen en bouwen op hun ouders. Dat jullie uit elkaar gaan is al ingewikkeld genoeg. Blijf ouders en zorg samen goed voor jullie kinderen tijdens en na de scheiding. Lees hier hoe en wat je de kinderen kunt vertellen.

Hoe kondig ik de scheiding aan bij mijn familie, vrienden en kennissen?
Als het mogelijk is kondig dan samen de scheiding aan, liefst persoonlijk als je dat op kunt brengen. Zeker als het hechte vriendschappen betreft is een persoonlijk bericht prettiger, zodat zij ook jullie kunnen steunen en zij ook kunnen reageren als ze daar behoefte aan hebben. Als je samen gaat voorkom je ook dat er verschillende verhalen over de scheiding in omloop komen. Bereid je niet te lang voor, dat geeft stress. Licht degene tevoren in dat je komt om iets serieus te bespreken zodat zij zich ook een beetje kunnen voorbereiden op een zwaar gesprek. Benadruk ook dat je niet uit bent op een conflict onderling, dat je samen de scheiding gaat regelen en dat zij dus niet hoeven te kiezen. Het zou fijn zijn als ze zo nu en dan eens op jullie kinderen zouden kunnen passen bijvoorbeeld. Die steun en hulp zijn welkom.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur