Hoe ga je scheiden met een baby?

Echtscheiding en een baby
Er is veel behoefte aan begeleiding en informatie voor stellen die uit elkaar gaan als er een baby op komst is of wanneer hun kindje nog een baby is. Als ouders wil je graag je kindje samen grootbrengen.

De band met de baby als je niet gescheiden bent
De band met de moeder is meestal vanaf het begin hecht. Ik spreek hier over een kindje van tussen de 0 en 2 jaar oud. De band tussen moeder en kind is een biologische fysieke connectie. De moeder begrijpt de signalen van het kindje en weet hoe ze erop moet reageren. De andere ouder heeft meer tijd nodig om diezelfde band met de baby op te bouwen. Als ouders samen zijn gaat dat vanzelf. De andere ouder is gewoon aanwezig dus de baby leert hem of haar vanzelf kennen.

De band met de baby als je gescheiden bent
Vooral voor de ouder die de baby niet 9 maanden gedragen heeft is het een onzekere tijd omdat hij of zij niet meer in het huis woont waar de baby met de moeder woont en ze elkaar dus niet vanzelf leren kennen. Deze ouder leert dan ook niet vanzelf hoe hij of zij het best kan reageren of omgaan met de baby. De moeder wil de baby bij zich houden. Zie het als een oerinstinct. Echter wil de andere ouder ook een band opbouwen met zijn of haar kind, maar ouders komen daar dan vaak niet samen uit. Gevolg is stress en spanningen en vaak conflicten. Ook baby’s nemen emoties uit de omgeving op. Zij hebben dus ook last van de conflicten.

Zoek goede begeleiding. Bespreek dit uitgebreid met je mediator
Ik adviseer jullie om een goed ouderschapsplan op te stellen waarbij vooral rekening gehouden wordt met de behoeften van de baby. De baby staat hier centraal. Het is niet vanzelfsprekend dat ouders gaan onderhandelen en dat je dan ergens in het midden uit komt. Baby’s en jonge peuters zijn gehecht aan de moeder, maar moeten ook de kans krijgen om zich te hechten aan de andere ouder. In zo’n situatie kun je niet afspreken dat de andere ouder de baby om het weekend bij zich heeft. Overnachten bij de andere ouder zonder moeder is niet altijd aan te bevelen. Als een baby huilt is het meestal zo dat de moeder de troost kan bieden die de baby nodig heeft. Het is niet zo dat een baby huilt omdat het weerstand wil bieden aan de andere ouder. Als de verstandhouding het toelaat is een regelmatig kort contact, liefst een aantal keer per week, met de andere ouder het beste om veilig een band op te kunnen bouwen, liefst in het huis bij moeder of in de aanwezigheid van moeder. Op deze manier zal de baby zich ook gaan hechten aan de andere ouder en ook met hem of haar een band opbouwen waardoor het kindje zich ook vertrouwd en veilig gaat voelen en het langer zonder een van de ouders kan zijn.


Marijke van der Velden

Echtscheidingsconsulente

Meer vragen of onduidelijkheden? Ik help jullie graag verder

Adres

Echtscheidingsconsulente
Meester Kooningsplaats 1
5612 KS Eindhoven

Contact

T: 06-30264001
E: info@echtscheidingsconsulente.nl
Maandag - Vrijdag: 09:00-17:00 uur